info@hospihousing.com

 

Contact

Privacy

Cookies

Kvk 74539787

  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon

Hospes, hospita of hospice?

Wij noemen iedereen die een kamer verhuurt in het huis waar diegene zelf woont een hospita. Maar klopt dat wel?


Afgelopen zomer ontvingen wij een email van een alerte hospita. “De term ‘hospita’ betreft alleen vrouwen die een kamer verhuren! Ik neem aan dat ook mannen die kamer verhuren tot jullie doelgroep behoren?” En inderdaad. Als wij spreken over hospita’s dan bedoelen we zowel mannen als vrouwen. Maar klopt dat wel?


Het vereist geen grondig speurwerk om erachter te komen dat de term hospita staat voor “een vrouw die een of meer kamers in haar eigen woonhuis ter beschikking stelt aan een kostganger”. De ‘mannelijke hospita’ is een hospes. Hierna wordt het lastiger. Meervoud van hospita is hospita’s, meervoud van hospes is hospites (en dus niet hospices!).


En nu we toch bezig zijn, wist je dat hospita afkomstig is uit het Latijn, in de betekenis van ‘kostjuffrouw’ en voor het eerst werd aangetroffen in 1646*? Het woord hospes is eveneens een leenwoord uit het Latijn, in de betekenis van ‘persoon bij wie men op kamers woont’ en voor het eerst gezien in 1692.


De hospita die ons mailde had dus wel degelijk gelijk. Hospita is vrouwelijk en hospes is de correcte mannelijke vorm. In onderzoek van het Centrum voor Leesonderzoek uit 2013 werd hospes door 62% van de Nederlanders herkend en hospita door 97%. Dat de term ‘hospita’ onder Nederlanders bekender is komt hoogstwaarschijnlijk doordat het merendeel van de personen die een kamer verhuurt in hun eigen woning vrouw is.


Het woord hospita geniet een grotere bekendheid in onze samenleving. En om niet telkens te hoeven spreken over ‘hospes en hospita’ of ‘hospites en hospita’s’, hebben wij ervoor gekozen de term hospita te hanteren als verzamelnaam voor mannelijke en vrouwelijke personen die een kamer verhuren in hun eigen huis. Niet 100% correct dus, wel makkelijker en duidelijker!*1646 - Adriaan Pauw, hoofd van de Nederlandse delegatie, arriveert te Münster om met de Spanjaarden te onderhandelen over vrede (de Vrede van Münster)